onsdag 25. desember 2013

Strand Hotel Fevik

Praktisk informajon 

Hotell: Strand Hotel Fevik. http://strandhotelfevik.no/ 

Veibeskrivelse



Vis større kart
 Det er reservert en kvote på 10 hotellrom/dobbeltrom – om det er ønskelig. Disse er merket våre navn, ” Cecilie Frustøl og Alexander Simonsen”. Det er viktig at dere oppgir kvotenavnet når dere skal bestille rom, og det kan gjøres ved å ringe tlf: 37 25 00 00 eller sender mail til booking@strandhotelfevik.no. Frist for å booke hotellrom på denne kvoten settes til 12. april 2014 Etter denne fristen frigjøres evt resterende hotellrom fra kvoten og selges på det åpne markedet.

 Hotellet har oppgradert musikkanlegg i den store festsalen og dette kan enkelt kobles opp mot egen PC/PA utstyr Storsalen Neptun ligger vendt mot sjøen, med en buet vinterhage rundt seg. Salen har en fantastisk utsikt og akustikk, samt Sørlandets beste dansegulv.

Allergier

Om noen har noen matallergier, er det viktig at vi får beskjed når dere svarer på innbydelsen, for at menyen på festen kan tilpasses.

Ønskeliste

Vi har laget ønskeliste på Tilbords.
Se link: http://www.tilbords.no/weddinglist/public/view/id/7347c826dfcad598b66f7c1d617d18e7

Dere kan oppgi våre navn i en hvilken som helst Tilbords-butikk for å få denne utskrevet.

Ellers ønsker vi oss gavekort på Jernia, Elkjøp og Clas Ohlson ;-)

tirsdag 17. desember 2013

Oddernes Kirke - spennende, med en rik historie!


Oddernes kirke



Oddernes kirke
Oddernes kirke ligger i bydelen Lund i Kristiansand kommune, Vest-Agder fylke og er byens eldste bygning. Kirken har langskip i stein med tårn og tårnfot i tre. Den er hovedkirke i Oddernes prestegjeld i Kristiansand domprosti. Østsiden av kirken har bruddsteinsmurer. Koret har en halvrund, apsidal avslutning som vitner om kirkens middelalderopprinnelse.
Den første kirke på stedet kan ha vært reist av Øyvind, gudsønn til Olav den hellige, og en regner midtpartiet i kirken som Øyvinds verk og daterer det til midten av der 11. århundre.[1]
Adkomst til stedet, som er et velkjent turistmål, er via E18 og Rv471.

Historie

En runestein som opprinnelig stod på kirkegården forteller at området har vært sentralt for lokalsamfunnet også lenger tilbake i tid med sin henvisning til Olav den hellige. Funn i gravhauger i området vitner om bosetting helt tilbake til 400 e.Kr. Det er også antatt at det lå en kongsgård på Oddernes allerede før 800. Oddernessteinen står nå inne i våpenhuset.
Sør for der runesteinen sto frem til 1990, støtte graveren Petter Foss på seks forseggjorte, steinsatte groper på om lag en meter i tverrmål. Utfra hans beskrivelse er det antatt at det er kokegroper han fant. De var fortsatt fulle av trekull, og han fylte opp en sekk og tok med seg hjem til sin kone! Gropene fra 1907-utgravningen lå på nesten to meters dyp. Senere ble det funnet 25 groper i forbindelse med kirkegårdsutvidelsen i begynnelsen av 1960-årene, og da det ble satt opp nytt menighetshus i 1971–1972 ble det avdekket ytterligere ca. 250 groper.[2]
Dokumenter fra middelalderen, utgitt i Diplomatarium Norvegicum, forteller mer om Oddernes kirke og dens historie. Et brev fra 1344 viser at presten på Oddernes da var sira Eirik.
En rekke skinnbrev fra perioden 1416-1444 viser at presten i Oddernes kirke på den tiden var sira Svein Herleiksson. Han eide bl.a. gårdene Øresland og Kvannes i Høvåg. Et av brevene forteller at Svein ble slått "eit lemsterhog j hofwdhet" av en viss Torbjørn Lokk, mens et annet viser at Herleiksson ble tilgitt av en viss Eivind Taraldsson for å ha drept sønnen hans. I Svein Herleikssons tid, nærmere bestemt i 1429, ble det bestemt av biskop Audun av Stavanger at tienden fra bl.a. Oddernes sogn skulle gå direkte til St. Mikaels alter i domkirken i Stavanger.
I 1630-årene ble kirken forlenget med 8 meter etter at Christian IV hadde gitt en gave på 100 riksdaler til formålet etter sitt besøk i 1635. Det ble brukt mer enn 200 riksdaler til betydelige reparasjonsarbeider i årene 1642–1644. I 1699 fikk kirken klokketårn. Det er tre klokker i tårnet og den eldste er fra 1200-tallet.


Byggeårdeler av kirken fra det 11. århundre
Endringer1630-årene forlenget, 1788 nytt innvendig tak
KirkegårdDet er kirkegård ved kirken
Arkitektur
PeriodeRomansk
ArkitektØyvind Øyvindsson (restaurering)
TeknikkMur
MaterialeStein
Tårnfra 1699 av tre, tårnfoten av tre bygget samtidig
Korapsidalt avsluttet kor
Skipenskipet med galleri
Kirkerommet
Prekestolfra 1704
Døpefonti tre fra 1927 av Ulrich Henriksen
Alteraltertavle 1704, krusifiks
Plasser510 plasser
Diverse44 billedfelt på galleriet fra 16 og 1700-tallet